Lang hebben ze er op moeten wachten maar na een klein jaartje mocht KVS/Maritiem 1 eindelijk weer is voor het ‘echie’ spelen. De laatste officiële competitiewedstrijd dateerde van 18 oktober 2020. Onder surrealistische omstandigheden en in de stromende regen versloeg KVS toen OVVO met 18-13. Het Cas-van-Dijk Park was hermetisch afgesloten, geen publiek, dichte kantine en tal van andere maatregelen. Hoe anders was dit afgelopen zaterdag in Leiderdorp waar onder prima omstandigheden met veel publiek er een uitgelaten sfeer hing die waarschijnlijk voor een prima dagomzet heeft gezorgd.

Voor aanvang van het competitietreffen tegen Velocitas had KVS al een behoorlijke serie oefenwedstrijden gespeeld. Het had er alle schijn van dat de spelers de schade van een lange korfballoze periode wilde inhalen want of het nou doordeweeks was, uit of thuis, vroeg of laat het enthousiasme en de wil om lekker weer een wedstrijdje tegen een andere vereniging te spelen was groot. Voor de nieuwe trainer/coach Andre Kuipers was het een prima periode om zijn team beter te leren kennen en een representatief KVS 1 te smeden. Zoals bekend verving Kuipers begin dit jaar het trainersduo Zorn/van Dijk die ermee stopte. Tevens nam de selectie ook afscheid van o.a. 3 zeer ervaren spelers die, om verschillende redenen, ook (voorlopig?) stopte: Antoine Boogaard, Franca Witjas en Anne van Arkel. Het ‘geraamte’ van de selectie stond er nog wel en dus was het de taak voor trainer Kuipers om nieuwe spelers in te passen en KVS klaar te stomen voor de veldcompetitie.

Over de wedstrijd tegen Velocitas kunnen we kort zijn, KVS was zaterdagmiddag een maatje te groot voor Velocitas. Vanaf minuut 1 swingde het spel tot genoegen van het meegereisde KVS publiek. Met de nodige power was het heer-en-meester in de korfzone waar misschien vooraf werd getwijfeld of dit stabiel genoeg zou zijn met name door het vertrek aan ‘lengte’ bij de dames (Witjas, van Arkel). Dankzij meer dan uitstekend reboundwerk kwam KVS tot veel scoringspogingen en liep het vrij vlotjes weg van Velocitas. De overwinning kwam dan ook geen moment in gevaar en KVS leek zelfs met gemak tot wel 30, 35 doelpunten te komen zaterdagmiddag. Echter, in alle enthousiasme ging het misschien wel te gretig op zoek naar doelpunt nummer 30 waardoor deze in de laatste minuten dan ook niet meer viel. Desondanks boekte het een fraaie 14-29 zege op Velocitas.

In tegenstelling tot de zaalindeling (waar een nieuwe poule-indeling werd samengesteld) is de veldindeling wel gelijk gebleven. Dat mag gerust opmerkelijk genoemd worden, want in de poule waarin KVS op het veld uitkomt zitten maar liefst 3 Zaalhoofdklassers (Nieuwerkerk, Unitas/Perspectief en GKV/Enomics) en lijkt het volkomen scheef qua sterkte in vergelijking met de andere Overgangsklassen. In de serie oefenwedstrijden liet KVS tegen enkele gerenommeerde verenigingen uit de subtop van Nederland (o.a Avanti, KCC, Oost-Arnhem) bij vlagen prima tegenstand zien. Zaterdag kan het zich wederom meten met een Zaalhoofdklasser als GKV op bezoek komt. De Gorcummers beleefden overigens een ontluisterende seizoensopening tegen topfavoriet Nieuwerkerk. GKV, die mede tot de titelfavorieten wordt gerekend, verloor met maar liefst 13-31 ! De ploeg van John Spek zal zich aanstaande zaterdag ongetwijfeld willen revancheren.