In een bomvolle Eibernest-Hal is KVS er in geslaagd om beslag te leggen op de titel van de Haagse Korfbaldagen 2019. In een enerverend duel wist het favoriet Fiks uit Oegstgeest met 19-24 te verslaan na een 12-13 ruststand. Aanvoerder en tevens Man-of-the-Match Pieter Redelijkheid kreeg na afloop uit handen van de wethouder van Sport van Den Haag mevrouw Kavita Parbhudayal de wisselbeker uitgereikt.

Finale bereikt na mid-weekse overwinning tegen Meervogels

Nadat KVS eerder al HKV/Ons Eibernest had verslagen met 19-18, bereikte het de finale door mid-weeks met 18-22 te winnen van Meervogels. De overwinning in Zoetermeer kwam mede tot stand door onder andere 7 treffers van Laura Dijkhuizen. Fiks, dat zowel op het veld als in de zaal in de Hoofdklasse speelt, bereikte de finale met maar liefst 70 doelpunten voor door te winnen van respectievelijk VEO en GKV/Enomics. Ofwel het zou een finale worden tussen de meest scorende ploeg en de best verdedigende ploeg met de aantekening dat titelverdediger Fiks door de kenners werd gezien als favoriet.

KVS zet uitstekend druk op Fiks

Met deelname van zo’n 30 teams en circa 1000 korfballers is het Haagse Korfbal Dagen event het grootste zaalkorfbaltoernooi ter wereld. Ondanks de afwezigheid van Korfbal League verenigingen behoort het event ook nog is tot een van de meest prestigieuze toernooien van Nederland. De Eibernest-Hal, waar traditioneel de finaledag wedstrijden worden gespeeld, barstte zaterdagavond zowat uit z’n voegen. In een geweldige ambiance werden de ploegen voorgesteld waarna zich een waanzinnig spektakel binnen de lijnen ontspon. Topkorfbalster Michelle Rozenbroek, zij stond ooit met TOP in de Korfbal League finale in Ahoy, opende de score die meteen teniet werd gedaan door Youri Nadorp. In een gelijk opgaande beginfase gaf KVS veel verdedigende druk op de schutters van Fiks. Deze tactiek werkte uitstekend want Fiks kon zich er nauwelijks onderuit spelen. Het risico was wel dat Fiks daardoor een aantal keren op de doorbraak wist te scoren. Voor KVS was het zoeken naar een juiste balans tussen druk geven en risico nemen, zoals een radiozender die met een heel klein tikkie juist afgesteld moet worden. KVS nam brutaal een 8-12 voorsprong gaandeweg de eerste helft maar zag Fiks, die daadwerkelijk de finale wilde winnen, langzaam dichterbij komen. In een duel waarin voor iedere meter werd gestreden werd de ruststand bereikt met een minimale voorsprong van 12-13 in Schevenings voordeel.

KVS houdt het hoofd koel

Aan het begin van de 2e helft werden Daan Ruha en Bryan van Deursen vervangen voor respectievelijk Madjid Korodowou en Antoine Boogaard. Niet zozeer vanwege hun prestaties, zo speelde Bryan van Deursen een prima eerste helft, maar meer om beide heren te zien spelen (Boogaard ontbrak midweeks vanwege werkzaamheden) waarbij Madjid Korodowou zich meer en meer in de kijker speelt voor een plek in de selectie van KVS 1. Korodowou die vorig jaar nog met KVS A1 de finale won, liet net als tegen Meervogels een prima indruk achter in de 2e helft. Ondanks een lichte blessure was het Lynn van der Ende die na rust de 12-14 op het bord zette. Van der Ende behaalde overigens in alle wedstrijden van de Haagse Korfbal Dagen dikke voldoendes, ze werkte hard was fel en pakte daarnaast altijd wel een paar doelpuntjes mee. KVS hield gedurende de 2e helft steeds een marge van 2 met name omdat het volhield in drukgeven op de schutters van Fiks en zelf bleef scoren. Het zorgde voor frustraties bij Fiks, dat zich ook meer en meer met de arbitrage ging bemoeien. Ondanks de hectiek en geweldige sfeer op de tribunes hield KVS het hoofd koel. 8 minuten voor tijd zorgde Madjid Korodowou voor de 17-20 en had KVS voor het eerst een voorsprong van 3. Fiks miste bovendien in de slotfase ook nog is een strafworp, waarna via een korte kans van de ingevallen Larissa Lazarom het duel 3 minuten voor tijd op slot werd gegooid. Terwijl de reservebank al bezig was met een feestje bepaalde Bryan van Deursen met een strafworp de eindstand op 19-24 en werd KVS sinds 2013 weer is winnaar van de Haagse Korfbal Dagen. Uit handen van de Wethouder van Sport mevrouw Kavita Parbhudayal kreeg aanvoerder Pieter Redelijkheid de wisselbeker uitgereikt, waarna de KVS-selectie zich in het feestgedruis in de bomvolle kantine van HKV/Ons Eibernest mengde.

Reacties na afloop

Trainer/Coach KVS Jesper Zorn: “Dit is een prachtige prestatie waar we van moeten genieten”, vervolgens, “Als je het in de competitie kan opbrengen om iedere week met zo’n instelling het veld in te gaan ja dan zijn we tot mooie dingen in staat”. Trainer/Coach Fiks Bas Harland: “Complimenten aan KVS, we kregen heel veel druk en daar hadden onze schutters veel moeite mee”, vervolgens “We kunnen met zo’n druk omgaan want dan zoeken we meer de korte kansen rond de korfzone maar ook daarin maakte KVS het ons ontzettend lastig”. Ook oud-KVS 1 speler en aandachtig toeschouwer Guido Dijkstra was onder de indruk van KVS. Dijkstra tegenwoordig trainer/coach bij Die Haghe en verassend winnaar van het senioren-toernooi door eerder op de avond Achilles te verslaan, vond dat de kracht zat in het team als geheel. “Ze zijn niet afhankelijk van een schutter, ik vond KVS het over meerdere schijven verrassend goed doen en fysiek werd het duel ook niet geschuwd tegen een Fiks dat er toch echt vol voor ging”, vervolgens “Ja ik ben heel benieuwd hoe KVS het gaat doen in de zaalcompetitie” aldus de goedlachse en sympathieke Dijkstra.

Doelpunten

Youri Nadorp 6, Bryan van Deursen 4, Pieter Redelijkheid 4, Madjid Korodowou 3, Lynn van der Ende 2, Daan Ruha 1, Antoine Boogaard 1, Laura Dijkhuizen 1, Larissa Lazarom 1, Franca Witjas 1