KVS won zaterdagmiddag de inhaalwedstrijd met 15-23 tegen het tot dan toe nog ongeslagen Sporting Trigon. Het werd in de 5-Mei Hal, waarin alles normaal functioneerde, een tactisch steekspel. Trigon hanteerde het achterverdedigen waar KVS het meer met een ballijn-verdedigende tactiek deed. Na een rommelige eerste helft waarin KVS met 7-9 de rust in ging, dicteerde KVS de 2e helft en won uiteindelijk verdiend met 15-23. Het deelt nu de koppositie met Swift (M), GKV (H) en Sporting Trigon.

Confrontatie tussen twee oude bekenden

Het was zaterdagmiddag een confrontatie tussen twee ‘oude bekenden’, begin 2019 streden KVS en Sporting Trigon een verbeten strijd in de 1e klasse met als inzet promotie naar de Veld-Overgangsklasse. KVS promoveerde ondanks een straatlengte achterstand op Trigon. Beide teams zijn ten opzichte van die tweestrijd op diverse plekken gewijzigd, waarbij aan Trigon zijde het vertrek van korfbalster Gerald van Dijk wel de meest opzienbarende is. Met recent nog een trainerswissel lijkt Trigon veel meer ontspannen te korfballen en zeker in de zaal is het team van trainer Niek Duitscher helemaal in haar element. De 30-29 overwinning op kampioenskandidaat Swift (M) was dan ook een regelrechte sensatie. Eerlijk-is-eerlijk, dat Sporting Trigon voorafgaand aan de wedstrijd tegen KVS bovenaan zou staan had niemand gedacht. KVS was dan ook op haar hoede en had Trigon ook tot op het bot geanalyseerd. Het was met name zaak om zo kort mogelijk op de schutters van Trigon te zitten, want zodra zij de ruimte krijgen is meestal een doelpunt. In de 5-mei hal, die pas na aanvang van de wedstrijd echt gezellig volliep, viel het eerste doelpunt pas na meer dan 5 minuten uit een strafworp van Madjid Korodowou (0-1). De tactiek van Trigon was duidelijk, zij hanteerden het achterverdedigen wat meestal niet ten goede komt aan kijkspel. KVS had zeker de eerste helft moeite om dit ‘op te lossen’ zodat het allemaal wat rommelig oogde. Aan de andere kant gaf KVS uitstekend druk op de aanvallers van Trigon. Pieter Redelijkheid hield Janwillem vd Gugten de eerste helft op slechts 2 treffers die hij maakte uit maar liefst 20 afstandsschoten. Ook de gevreesde vrije ballen van Danya Kling werden prima verdedigd. Uit de 5 pogingen die zij nam kwam geen enkel doelpunt. Bij rust was het dan ook slechts 7-9 maar wel in het voordeel van KVS.

KVS stelt orde op zaken in de 2e helft

Na rust stelde KVS echter meteen orde op zaken. Het duurde dit keer slechts 40 tellen voordat Antoine Boogaard de 7-10 maakte. De routinier had zaterdag weinig geluk met z’n schoten maar dirigeerde het vak als vanouds. Met name Franca Witjas profiteerde hiervan, zij maakte de 7-11 waardoor er voor het eerst een gaatje ontstond in het voordeel van KVS. Langzaam begon ook de tactiek van Trigon uit te werken en waren de eerste onderlinge irritaties zichtbaar. Het mistte bovendien ook nog is strafworp, die aan de andere kant door KVS wel werden verzilverd. Trigon probeerde het tactisch nog om te zetten door Ferry Jansen van het ene naar het andere vak te halen. Dat maakte voor de van een griep herstelde Youri Nadorp allemaal niet zo veel uit, met 4 treffers in de 2e helft had hij weer een mooi aandeel in het geheel. KVS bleef geduldig, hield strak vast aan het strijdplan en liep weg naar een beslissende voorsprong. Bij een veilige stand van 13-21 viel er toch nog een klein dompertje te noteren, Laura Dijkhuizen kreeg een gele kaart waar het gissen was naar de reden. Na afloop gaf scheidsrechter Laban aan dat hij vond dat Dijkhuizen te veel met een been naar voren instapte op haar opponent, die de bal wilde uitwerken naar de aanval. Het wekte nogal wat verbazing aan KVS zijde maar het liet zich daardoor niet van de wijs brengen. KVS liep uit naar een verschil van 10, zag Trigon voor de 2e keer een strafworp missen en wist dat het een gewonnen wedstrijd speelde. De bittere nederlaag van een week geleden tegen GKV (25-24) werd zo weggespoeld met een prima 15-23 overwinning.

“We kunnen met trots terugkijken op een mooi 2019”, Marcel van Dijk (trainer/coach KVS)

Na afloop was Marcel van Dijk (die het zonder zijn kompaan Jesper Zorn moest doen) tevreden: “In de eerste helft was het nog even wennen maar in de 2e helft hebben we het goed gedaan”, vervolgens: “Als iedereen zijn of haar afspraken nakomt dan kunnen we van iedereen winnen”. Nog even terugkijkend op 2019 heerst er vooral veel trots bij van Dijk: “Het kampioenschap op het veld met promotie naar de Overgansklasse en nu zelfs een gedeelde eerste plek in de zaal, ja dat is echt genieten en we kunnen ook echt met trots terugkijken op een mooi 2019”, tenslotte: “Als je ziet hoeveel KVS’ers er hier in Leiden zijn, sommige zijn zelfs op de fiets gekomen, dat vinden de spelers zo geweldig, laten we er vooral een mooi 2020 van maken met veel plezier en veel publiek”.

Doelpunten

Madjid Korodowou 6, Youri Nadorp 5, Antoine Boogaard 3, Franca Witjas 3, Pieter Redelijkheid 2, Laura Dijkhuizen 2, Lynn van der Ende 2