Ruim een week lang werd in de regio Haaglanden op diverse niveaus gestreden om de 33e editie van de Haagse Korfbaldagen. De Haagse Korfbaldagen is een ideale voorbereiding op het komende zaalseizoen en door het regionale karakter met derby’s, burenruzie’s enz. zijn de wedstrijden vaak meer dan ‘vriendschappelijke’ oefenpotjes. KVS/Maritiem 1 en 2 kunnen over het algemeen terugkijken op een goede voorbereiding maar het absolute hoogtepunt werd dit jaar behaald door KVS/Maritiem A1 zij wonnen na een spannende finale het toernooi. Een terugblik.

KVS/Maritiem  1

De eerste wedstrijd van KVS 1 was op de spiksplinternieuw vloer van Sporthal de Blinkerd tegen Die Haghe 1. Na een 10-4 ruststand won KVS 1 redelijk eenvoudig met 20-11. De 2e wedstrijd werd gespeeld in Sporthal Zuidhaghe de thuishal van Futura waar KVS dit seizoen ook in de competitie tegen gaat strijden. Met voor het eerst Youri Nadorp in de basis voor de uit voorzorg aan de kant gehouden Antoine Boogaard (handblessure), had KVS het vizier duidelijk op scherp. Bij rust was het al 10-17 en ondanks de vele wissels bleef KVS doorscoren, de eindstand werd uiteindelijk 20-31 met de aantekening dat Lynn van de Ende met maar liefst 8 doelpunten de topscoorder werd (1 meer dan Youri Nadorp). De halve finale in de Eibernest-Hal (~zonder Lynn van de Ende) tegen het vorige jaar naar de hoofdklasse gepromoveerde De Meervogels uit Zoetermeer kende voor KVS een goede start. Tot aan 4-3 zat KVS aan de goede kant van de score maar daarna nam De Meervogels het heft in handen en liep het weg naar een 5-10 voorsprong. De inmiddels 9-13 opgelopen achterstand bij rust leek niet onoverkomelijk maar nadat het gat maar niet kleiner werd en de stand inmiddels 11-16 was, begon KVS echter mede ook door de wissels aan een indrukwekkende inhaalrace. KVS knokte zicht terug naar 20-20 maar miste op de belangrijkste momenten door te drukken (het miste o.a. een strafworp). De Meervogels won uiteindelijk met 20-22 waardoor KVS jammerlijk strandde in de halve finale. Het eindtoernooi werd uiteindelijk gewonnen door favoriet FIKS uit Oegstgeest.

KVS/Maritiem 2

Verrassend was de deelname van KVS 2 dit jaar aan de Haagse Korfbaldagen. Dit kwam doordat het Rijnsburgse Madjoe 1 zich terugtrok uit het toernooi waardoor KVS 2 werd gevraagd het ontstane  gat op te vullen. De eerste wedstrijd werd gespeeld tegen Excelsior 1 een ploeg die op het veld in dezelfde klasse speelt als KVS 1 en daar nog geen punt heeft verloren. KVS 2 aangevuld met enkele routiniers uit KVS 3 speelde een uitstekende wedstrijd, bij rust leidde het verrassend met 10-11 dankzij o.a. 5 treffers van Thijs Krumeich. Tot ver in de 2e helft kon KVS 2 uitstekend bijblijven, pas bij 19-18 liep Excelsior 1 uit en won het uiteindelijk iet wat geflatteerd met 23-18. Wedstrijd twee was tegen Veld-Overgangsklasser Velocitas uit Leiderdorp en werd sensationeel met 19-16 gewonnen, waardoor het tweede zelfs nog zicht hield op de finale. De laatste poule wedstrijd tegen Paal Centraal 1 werd in een doelpuntrijke wedstrijd met 26-23 gewonnen (met o.a. 10 doelpunten van Youri Nadorp), dit bleek achteraf toch niet voldoende voor de finale want KVS miste de finale op een haar na door een net iets minder doelsaldo. Al met al een geweldige prestatie van KVS 2.

KVS/Maritiem A1

KVS A1 opende tegen Avanti A1 die met een gewijzigde opstelling naar Scheveningen kwam. De A1 liet weinig heel van de ploeg uit Pijnacker en denderde met een 32-11 over ze heen. Wedstrijd nummer 2 tegen Vitesse A1 uit Barendrecht was beduidend minder dan de eerste wedstrijd. Met name de eerste helft verliep uiterst moeizaam maar in de 2e helft stelde de A1 orde op zaken en wist het uiteindelijk met 19-13 te winnen. Wedstrijd nummer 3 was tegen Achilles A1 ofwel Scheveningen vs. de Vruchtenbuurt. Veel spelers zitten bij elkaar op school of hebben bekende bij de ‘tegenpartij’, een mooie derby dus. Na een snelle 2-0 voorsprong maar ook weer zo even snelle 2-3 achterstand hielden beide ploegen elkaar redelijk in evenwicht. Vlak voor rust wist KVS A1 een klein gaatje te slaan en zo gingen beide ploegen de rust in met een 9-6 voorsprong voor KVS A1. Dit bleek uiteindelijk ook een beslissende voorsprong want de zege kwam in de 2e helft niet meer in gevaar. KVS A1 won met 17-15 en behaalde zo de finale van de Haagse Korfbaldagen. In de sfeervolle Eibernest-Hal met o.a. een lichtshow, oplopen en een livestream met commentatoren was De Meervogels A1 de tegenstander. Op papier was KVS A1 de favoriet want op het veld had het De Meervogels A1 met maar liefst 24-14 verslagen. Maar bij Finale-wedstrijden gelden er andere wetten dat zijn toch vaak wedstrijden opzich en dat was de 1e helft goed merkbaar, KVS A1 pakte wel de leiding maar De Meervogels A1 liet zich zeker niet wegspelen. In een wat rommelige 1e helft werd mede door 2 doelpunten vlak voor rust een 9-6 voorsprong bereikt. De 2e helft kende een totaal ander beeld, KVS A1 speelde de bal sneller rond en wist ook het ‘schot’ te vinden. De A1 liep uit naar een 13-8 voorsprong en zag ondertussen De Meervogels ook 2x een strafworp missen. Met nog dik 10 minuten te spelen en een inmiddels 16-9 voorsprong leek de wedstrijd toch een herhaling te worden van het veld. Maar wat daarna gebeurde…. KVS A1 verkrampte en De Meervogels kreeg letterlijk vleugels, het onmogelijk gebeurde De Meervogels A1 knokte zich terug naar 16-16 ! Maar na een lange doelpuntloze periode zette Christiaan Spaans met zijn 6e treffer de A1 toch weer op voorsprong. Ook nu maakte De Meervogels A1 weer gelijk en leek het duel met een 17-17 af te stevenen op een verlenging (golden goal). Maar als een duveltje uit een doosje en werkelijk in de allerlaatste seconde wist Jesse van der Toorn met zijn eerste treffer van de wedstrijd alsnog het winnende doelpunt te maken. KVS/Maritiem A1 won eindelijk met 18-17 de prestigieuze Haagse Korfbaldagen 2018 !. Na afloop glunderde Jesse van der Toorn in de camera’s: “Over mijn eigen spel ben ik niet zo tevreden vandaag maar dit is ook gewoon een teamprestatie en heb ik niks te klagen natuurlijk want wij trekken uiteindelijk aan het langste eind”. Een mooie opsteker dus voor aanvang van het zaalseizoen waarin KVS A1 uitkomt in de Overgangsklasse. De wedstrijd terugkijken ? dat kan via YouTube