KVS/Maritiem speelde zaterdagavond de 2e competitiewedstrijd uit tegen het Voorburgse VEO. Een mooi affiche die al jaren niet meer op het programma staat doordat beide verenigingen de afgelopen jaren op verschillende niveaus actief waren. Met name in de jaren ’80 en ’90 vochten KVS en VEO prachtige duels uit met vaak als inzet het kampioenschap dan wel voor promotie naar het hoogste korfbalniveau. Zaterdagavond was het (gelukkig) weer is zover, een heuse ‘El Classico’.  Pikant detail zowel Robin Fuchs als Christine van Eijsden speelden vorig jaar nog voor KVS en ook voor Pieter Redelijkheid een speciale wedstrijd, ook al speelt hij inmiddels jaren voor KVS zijn roots liggen bij VEO. Beide ploegen hadden de 1e wedstrijd verloren, VEO verloor na een sterke wedstrijd van kampioenskandidaat Fiks en KVS verloor onnodig van Oranje Wit. Kortom, de belangen waren groot in een heerlijk gevulde Sporthal Essesteijn.

VEO overrompelt

Vanaf het eerste fluitsignaal toonde VEO zich gretig, met heel veel druk op de aanvallers van KVS (ballen werden geblokt of KVS verloor de bal door schotklok-overschrijding) en door zelf met het mes tussen de tanden op de doorbraak te spelen werd KVS vrijwel overlopen. Mede dankzij de gehorige akoestiek van Essesteijn, meelevend publiek en een reservebank (getooid in clubsjaals) die ieder doelpunt overenthousiast vierden, leek het er even op alsof KVS aan een uitwedstrijd tegen de Boca Juniors was begonnen. Na amper 3 minuten stond het al 3-0 in een tumultueuze openingsfase, de ban werd echter niet gebroken door KVS maar door VEO zelf. VEO speelster Sylvia Jongenburger was kennelijk het handje aan de scheids van 3 minuten ervoor alweer vergeten, nogal opgefokt sloeg haar commentaar op de scheidsrechter te ver door en die maakte op niet mis te verstane wijze duidelijk dat hij hier niet van gediend was. Jongenburger kreeg ‘8 tellen rust’ en direct geel. Door het oponthoud en een time-out van KVS werd de aanvangsdrang van VEO gestopt. KVS herstelde zich en via Lynn van der Ende en Pieter Redelijkheid (die werd uitgejoeld door de VEO jeugd) kwam KVS terug op 3-2. Ondanks dat de rust goed bewaard bleef kwam KVS maar moeilijk onder de druk van VEO vandaan. Met name ex-Eiber Daan de Groot had de andere ex-Eiber Bryan van Deursen behoorlijk in de tang. KVS miste in de beginfase ook nog is  2 strafworpen maar wist zich knap te herstellen, via Youri Nadorp kwam het zelfs voor het eerst op voorsprong (6-7) die zelfs naar 6-8 werd getild door Larissa Lazarom. Inmiddels was ook de ervaren Twan Boogaard ingevallen die meteen trefzeker was met zijn eerste afstandsschot (6-9). VEO was met name via de dames levensgevaarlijk, keer op keer probeerde het een doorbraak door vlak langs het herenblok te scheren waarbij de scheidslijn tussen een aanvallende fout (snijden) en een verdedigende fout (blokkeren) soms flinterdun was. Het leverde veel discussie op tussen de spelers en de scheidsrechter en de bank en de assistent-scheidsrechter. De ‘doorloop’ tactiek van VEO zorgde er wel voor dat het tot 9-10 terugkwam. Maar dankzij wederom Twan Boogaard ging KVS uiteindelijk met een 9-11 voorsprong de rust in en had het zich weer helemaal in de wedstrijd gespeeld.

Weergaloos KVS in de 2e helft

Toch was het meteen VEO na rust die via een strafworp (het kreeg er maar liefst 7) terug kwam tot 10-11. Maar daarna was het KVS wat de klok sloeg, op werkelijk ontketende wijze denderde het over VEO heen. Met name op Twan Boogaard stond geen maat, werkelijk iedere bal ging raak en omdat ook Youri Nadorp zijn directe tegenstander Robin Fuchs vaak te slim af was liep KVS uit naar een voorsprong van maar liefst 10 punten (15-25). De dames van VEO werden steeds beter aan banden gelegd, Anne van Arkel hield haar directe tegenstandster Sylvia Jongenburger goed in bedwang en de heren van VEO, ondanks vele wissels, konden geen vuist meer maken (het miste ook nog eens 2 strafworpen). Ondertussen was de moegestreden Daan Ruha vervangen door Jarmo Jongman die prompt scoorde via een korte kans en pakte ook Esmay de Vries (KVS 2) nog was speelminuten mee. Bij KVS was de scherpte er inmiddels vanaf en daarmee deden ze zichzelf misschien nog wel te kort, het bleef uiteindelijk steken op 20-28, na werkelijk een prachtige 2e helft.

Tevreden KVS Coach

Na afloop toonde KVS Trainer/Coach Jesper Zorn zich tevreden met de uitslag maar bleef realistisch: “We begonnen niet scherp daar moeten we van leren en op het einde moeten we ook gewoon geconcentreerd blijven dan komen we makkelijk op of boven de 30, al met al complimenten voor het team zeker begin 2e helft was het genieten” alsdus Zorn.  Na afloop stonden Robin Fuchs (VEO) en Twan Boogaard (KVS) gebroederlijk met een pilsje in de hand de pers te woord. Robin Fuch (VEO): “Heerlijke wedstrijd om te spelen, lekkere volle zaal en we starten perfect maar daarna maakten we teveel fouten, de snelle wissel aan KVS zijde pakte heel goed voor ze uit. Twan en Youri schoten in de 2e helft erg zuiver en wij hebben te veel moeite om het dicht te houden, we moeten nog iets sneller omschakelen in dat geval. Terechte overwinning KVS en wij moeten volgende week tegen Achilles er weer vol tegenaan”. Twan Boogaard (KVS): “Ik kwam erin omdat het niet draaide en met 5 heren kun je dat ook iets sneller doen. Ik zat er meteen lekker in, werd goed in stelling gebracht door m’n vakgenoten en bij ieder schot had ik meteen het gevoel -die zit-.”

Doelpunten : Twan Boogaard 8, Youri Nadorp 7, Pieter Redelijkheid 4, Lynn van der Ende 3, Bryan van Deursen 2, Anne van Arkel 1, Larissa Lazarom 1, Franca Witjas 1, Jarmo Jongman 1

Andere uitslagen

De eerste topper van dit seizoen tussen Swift uit Middelburg en Sporting Delta werd 24-23 voor Swift. In een thriller van jewelste was het Gijs Gillissen die de winnende maakte. Achilles won na een bizar scoreverloop van ‘buurman’ Futura. Na 20 minuten stond het 2-9 voor Futura waarna kennelijk de weelde van de voorsprong het voor Futura te veel werd, het verloor uiteindelijk met 14-10 en maakte dus na die 20 mintuten nog slechts 1 zaaldoelpunt! Fiks won na een ruststand van 14-19 met 24-28 van Oranje Wit. Fiks gaf net als tegen VEO ook nu weer een ruime voorsprong bijna uit handen, een voorsprong van 6 werd door Oranje Wit tot 2x toe verkleind tot 1 maar verder kwam Oranje Wit niet. Volgende week speelt KVS/Maritiem uit tegen koploper Fiks, aanvang 16:30 uur Sporthal De Cuyl in Oegstgeest.