In een luidruchtige Sporthal de Blinkerd vochten KVS en Futura in een enerverende Haagse derby tot de laatste seconde om de volle winst. Dat achteraf de 22-21 door Youri Nadorp 2 minuten voor tijd de winnende bleek zijn, zag er lang niet naar uit. In de laatste 2 tumultueuze minuten gebeurde er nog van alles maar gescoord werd er niet meer. Futura had met nog 30 tellen op de klok misschien nog wel een ultieme mogelijkheid om alsnog gelijk te komen, maar een betwistte spelhervatting (ipv voordeel of een vrijebal) die voor veel tumult zorgde aan de kant van Futura leidde tot een dusdanige chaos dat de slim spelende Twan Boogaard de bal van de Futura aanval wist te ontfutselen en daarmee de wedstrijd feitelijk besliste.

Dat Futura voor aanvang laatste stond was voor KVS zeker geen reden om het rustiger aan te doen. “We hebben ze de hele week uitgebreid geanalyseerd” aldus assistent-trainer Marcel van Dijk. “Alleen dat Cyril (van Es red.) tegen Pieter (Redelijkheid red.) kwam te staan was misschien niet helemaal ideaal” volgens diezelfde van Dijk. En inderdaad Pieter Redelijkheid moest diep gaan om de watervlugge van Es van het scoren af te houden. Overigens opende Pieter Redelijkheid zelf de score met een fraai afstandsschot, niet wetende dat dat een van de weinige keren was dat KVS voor zou komen te staan. Tot aan de 5-5 met doelpunten van o.a Bryan van Deursen en Anne van Arkel hielden de ploegen aardig in evenwicht. Maar daarna was het keer op keer Cyril van Es die Futura gedurende de 1e helft op een comfortabele voorsprong zette.

 ” We hebben ze de hele week uitgebreid geanalyseerd “

KVS creëerde veel kansen mede dankzij sterk rebound werk van Daan Ruha die zijn directe tegenstander onder de korf de baas was maar het ‘schot’ viel maar niet bij KVS. “We hadden wel pech, er zijn ik weet niet hoeveel ballen er uitgedraaid die normaal gewoon zitten”. Het gaatje dat Futura wist te slaan was inmiddels opgelopen naar 4 mede dankzij een ontketende Cyril van Es die in de eerste helft maar liefst 7x wist te scoren. Het moment voor KVS om het tactisch anders aan te pakken. Twan Boogaard werd ingebracht om zich te ontfermen over van Es en Franca Witjas werd ingebracht voor de ‘hoge steun’. De tactische ingrepen zorgde ervoor dat het grootste gevaar (van Es) aan banden werd gelegd en mede dankzij de 4e treffer van Pieter Redelijk kwam KVS terug tot 10-12 wat ook de ruststand was.

“We hadden wel pech, er zijn ik weet niet hoeveel ballen er uitgedraaid die normaal gewoon zitten”

KVS opende de 2e helft sterk met 2 goed uitgespeelde aanvallen werd de 10-12 achterstand al snel recht gezet. Futura pakte nog een 12-13 voorsprong mede dankzij Susan Bosdijk die deze wedstrijd tot 5 treffers kwam, maar daar waar het bij KVS ging lopen daar stagneerde het goede spel bij Futura. “We maakten in die fase te veel fouten en de automatisme van de 1e helft liepen niet meer goed” was volgens Cyril van Es een verklaring voor een fase waarin Futura niet wist te scoren. KVS maakte handig gebruik van deze mindere fase en via het mooiste doelpunt van de dag: een schitterende combinatie tussen Bryan van Deursen en Lynn van der Ende die fraai werd afgerond door Daan Ruha liep KVS uit naar een 19-16 voorsprong.

“We maakten in die fase te veel fouten en de automatisme van de 1e helft liepen niet meer goed”

Met nog 10 minuten zuivere speeltijd en een tussenstand van 20-17 leek KVS de wedstrijd meer te controleren, in een wedstrijd waarin het niveau niet best was maar door de spanning er toch een hoogst aantrekkelijk duel van werd gemaakt. Futura bleef echter strijden voor een resultaat en wist de opgelopen achterstand van 3 weg te werken waardoor het duel afstevende op een zinderend slot. Emoties op de tribune, met de ‘oude garde’ van KVS die ouderwets van zich liet horen en strijd in het veld: beide ploegen gingen vol voor de winst. Met nog 4 minuten te spelen bij een stand van 21-21 werd Youri Nadorp ingebracht voor de moegestreden Bryan van Deursen. Het werd in de slotfase vooral een mentaal spelletje, opvallend om te zien hoe vaak spelers zich emotioneel bij de bank meldde om over de tactiek te praten terwijl op zo’n moment juist de rust bewaard moet worden. In een zinderende slotfase maakte Youri Nadorp 2 minuten voor tijd de 22-21 wat uiteindelijk de winnende bleek te zijn. Nadorp kwam dit duel niet verder dan 3 treffers maar maakte uiteindelijk wel de allerbelangrijkste. “Hoeveel ik wel niet geschoten heb vandaag ?, heel veel” aldus een lachende Nadorp na afloop, die zelf ook wel doorhad dat het even niet meezat vandaag.

“Hoeveel ik wel niet geschoten heb vandaag ?, heel veel”

Na afloop was de smaakmaker van Futura Cyril van Es, die maar liefst 10x wist te scoren, teleurgesteld. “Ja het is jammer dat we verliezen, zeker de 1e helft vond ik ons beter dan KVS”. “We gingen meer fouten maken in de 2e helft en eigenlijk missen we dan een type als Jelle (van Osnabrugge red.) maar die is helaas al het hele seizoen geblesseerd”. Assistent-trainer Marcel van Dijk was vooral blij met de overwinning: “Over het spel gaan we nog napraten maar dit is vooral een overwinning voor die gasten die daar op die ring hangen en ons altijd aanmoedigen”. Futura trainer Erwin Dekker was na afloop niet bereikbaar voor commentaar : “Nee joh je moet niet met mij praten maar met Cyril van Es die was echt geweldig en niet weer over z’n leeftijd beginnen alsjeblieft” Aldus een knipogende Erwin Dekker die het regelmatig aan de stok had met de arbitrage. “Ik wist dat het een zwaar seizoen zou worden” aldus de routinier van Futura. “Ik ben 10 kilo afgevallen en sta onder begeleiding van een fysiotherapeut, naast de korfbaltrainingen train ik zelf ook nog 3 a 4 keer in de sportschool, zo lang ik fit blijf ga ik door”.

“Ja het is jammer dat we verliezen, zeker de 1e helft vond ik ons beter dan KVS”

KVS staat met 4 uit 4 inmiddels weer in de middenmoot en kan zelfs zeggen dat het slechts 2 punten achter de koploper staat, dat zijn er dan wel 4 want door de verassende uitslagen van dit weekend is er niemand meer ongeslagen en hebben de 4 koplopers allemaal 6 punten na vier wedstrijden. De meeste doelpunten werden gemaakt bij Swift (M) tegen Achilles die eindigde in een 36-29 overwinning voor Swift. Het nog ongeslagen Fiks verloor met 27-23 van Sporting Delta waar vooraf door Delta Coach Jan Bongers een ‘Gekkenhuis’ werd voorspeld. Oranje-Wit blijft het goed doen, nu werd met 17-19 gewonnen van VEO. KVS gaat de winterstop in en komt het pas op 12 januari weer in aktie. Dan staat er weer een prachtige derby op het programma uit tegen het Haagse Achilles. De wedstrijd is om 19:00u in Sportcampus Zuiderpark. Namens KVS/Maritiem alvast een mooie kerst toegewenst en een sportief 2019.

Doelpunten KVS/Maritiem : Pieter Redelijkheid 7, Bryan van Deursen 3, Daan Ruha 3, Youri Nadorp 3, Larissa Lazarom 2, Anne van Arkel 1, Jill Buytelaar 1, Franca Witjas 1, Lynn van der Ende 1.

Doelpunten Futura: Cyril van Es 10, Susan Bosdijk 5, Susanne Spek 2, Sven Meijs 2, Tijmen Bolhuis 1, Els Buitendijk 1.