KVS speelde zaterdagavond de returnwedstrijd tegen Oranje Wit waarvan eerder dit seizoen met 19-21 werd verloren. Na een moeilijke openingsfase waarin KVS niet tot scoren kwam, keek KVS halverwege de 1e helft tegen een 7-0 achterstand aan. Na uiteindelijk een 12-5 ruststand, kwam KVS in de 2e helft steeds beter in het spel en werd de opgelopen achterstand enkele keren verkleind tot een marge van 3. Oranje Wit wist echter op belangrijke momenten te scoren waardoor KVS telkens achter de feiten aanliep. Ondanks een positieve score in de 2e helft (13-15) won kampioenskandidaat Oranje Wit met 25-20.

Zwakke openingsfase KVS

In het roulatiesysteem (KVS speelt met 5 heren en 5 dames) begon topschutter Youri Nadorp op de bank en startte Daan Ruha en Larissa Lazarom weer in de basis van KVS. Aan Bryan van Deursen en Toine Boogaard de taak om het jonge Dordtse aanvalsduo Bo Oppe en Jop Brouwer aan banden te leggen, beide heren komen uit voor jong-Oranje. In het andere vak de taak voor Daan Ruha om het rebounded op te nemen tegen de boomlange en ervaren Jasper Kleingeld. KVS startte zwak en zag Bo Oppe meteen 2x scoren. Na de 3-0 uit een vrije bal, moest een time-out voor KVS voorkomen dat het niet onder de voet werd gelopen. Het mocht niet baten, KVS leed onnodig veel balverlies en had te weinig grip op de rebound van Oranje Wit maar leek het er ook op alsof men elkaar niet begreep in de passing. Pas na een kwartier korfballen scoorde Toine Boogaard het eerste doelpunt voor KVS maar keek het wel al tegen een 7-1 achterstand aan. Het noopte KVS coach Zorn om tactisch in te grijpen. Jarmo Jongman werd in gebracht ten faveure van Daan Ruha, de wissel pakte positief uit want Jongman (zelf ook niet kleinste) kon meer tegenwicht bieden aan Jasper Kleingeld. Zuur voor Daan Ruha die zijn basisplek optreden uiteraard anders had zien verlopen. “Als mens vind ik het wisselen van Daan (Ruha red.) erg vervelend want hij had zich de hele week goed gefocust voor dit duel, maar als coach moet ik rationele beslissingen nemen” aldus KVS coach Zorn. Ondanks dat er wat meer rust in het spel kwam van KVS, keek het bij rust tegen een forse achterstand van 12-5 aan.

KVS ‘wint’ 2e helft

Zo zwak als KVS de 1e helft speelde zo getergd begon het de 2e helft. Aangemoedigd door een behoorlijke Scheveningse supportersschare, scoorde achtereenvolgens Jarmo Jongman, Franca Witjas en Twan Boogaard waardoor het opeens weer 12-8 stond. KVS speelde feller en wist ook de verdedigende afspraken en taken beter uit te voeren. Ondanks de 13-8 van Oranje Wit bleef KVS strijden, via Pieter Redelijkheid en Bryan van Deursen kwam KVS op 13-10. Maar net op de momenten dat KVS een bal miste, scoorde Oranje Wit in de tegenaanval waardoor de achterstand weer opliep naar 18-12. Om alsnog wat te forceren werd Youri Nadorp in de aanval ingebracht, zijn eerste schot was meteen raak en nadat de uitbal van Oranje Wit direct werd veroverd scoorde Nadorp binnen 40 tellen zijn 2e doelpunt. Het ‘uitvak’ ontplofte en plotseling geloofde KVS er weer in maar telkens weer wist Oranje Wit tegen te scoren waardoor KVS toch achter de feiten bleef aanlopen. Ondanks een serie wissels aan beide kanten, kwam KVS deze wedstrijd te kort tegen een niet eens al te best spelend Oranje Wit. De opgelopen achterstand aan begin van de wedstrijd bleek uiteindelijk te veel van het goede ondanks een uitstekende 2e helft (schotpercentage van 25%) die met 13-15 werd gewonnen.

Het goede gevoel van de 2e helft meenemen naar volgende week

Anne van Arkel baalde na afloop maar zag toch lichtpuntjes: “Vorige week tegen Swift had ik echt een heel slecht gevoel en ondanks de nederlaag van vandaag, geeft de 2e helft vertrouwen”. Vervolgens: “Het goede gevoel van de 2e helft moeten we gewoon meenemen naar volgende week”. Franca Witjas, in het dagelijks leven werkzaam als promovendus op de afdeling Nierziekten in het LUMC, baalde vooral van de openingsfase “We maken vooraf duidelijke afspraken maar die kwamen we niet na, dit is zo zonde”. Op de vraag hoe ze denkt over haar eigen prestaties antwoordde Witjas: “Ik weet dat mijn percentages ok zijn nu nog die foutjes eruit zoals in de beginfase”. “En wat Anne (van Arkel red.) zegt klopt, wij moeten het goede gevoel van de 2e helft meenemen naar volgende week tegen VEO”.

Overige uitslagen

Koploper Fiks kwam zaterdagavond met de schrik vrij, het won ternauwernood met 22-23 van VEO waar VEO speler Christiaan Enderink tegen een rode kaart aanliep. Daan de Groot (VEO) was goed voor 7 treffers, dat wordt dus goed opletten aanstaande zaterdag als VEO op bezoek komt bij KVS. Swift won met maar liefst 41-24 van het nog altijd puntloze Futura. Futura moet zaterdag de derby tegen stadsgenoot Achilles winnen in een ultieme poging om directe degradatie te voorkomen. Achilles tenslotte, waar hoofdcoach Ton van der Laaken Achilles aan het eind van het seizoen gaat verlaten, deed uitstekende zaken door te winnen van Sporting Delta (18-16). Door alle uitslagen is het erg spannend in de poule, het programma van aanstaande zaterdag is misschien wel cruciaal voor het verdere verloop. Absolute kraker is de wedstrijd Fiks-Oranje Wit de nummers 1 en 2 in de poule. Voor KVS een uiterst belangrijke wedstrijd tegen VEO, aanvang 19:15u Sporthal de Blinkerd de toegang is uiteraard gratis en support is van harte welkom.

Doelpunten: Jarmo Jongman 4, Peter Redelijkheid 4, Toine Boogaard 4, Bryan van Deursen 2, Youri Nadorp 2, Franca Witjas 2, Anne van Arkel 1, Larissa Lazarom 1