Na een stevige voorbereiding start aanstaande zaterdag het zaalseizoen voor KVS 1. We blikken alvast vooruit en na een diepe blik in de glazen bol en gedegen analyse van de alle tegenstanders is de conclusie: Wie stopt Fiks? en KVS? Tja : Kanshebber? Outsider? Middenmoter? Degradant? Dark-Horse? Veldploeg? Long-shot? Titelkandidaat? Figurant? Oordeel zelf. Voordat we de diepte in gaan allereerst maar even iets over de indeling. In de zaal speelt KVS in de Overgangsklasse D een klasse hoger dan op het veld, dat is op zich aardig want Zaalkorfbal kent meer prestige dan op het veld. Feit is ook dat er 2 ploegen een klasse lager spelen dan op het veld en dat zijn met Fiks en Sporting Delta zeker niet de minste. Sowieso treffen we het überhaupt niet met 2 ipv 1 Veld-Hoofdklasser in de poule (overigens heeft Poule C dit probleem ook), daarnaast spelen de andere tegenstanders: VEO, Futura, Swift, Oranje-Wit allen Overgangsklasse-Veld en komt alleen Achilles net als KVS uit in de 1e klasse Veld. Kortom, het is de indeler van de KNKV weer gelukt om een buitengewoon zware poule voor KVS in elkaar ‘te loten’. De tegenstanders dan maar.

Oranje Wit – Dordrecht

KVS en Oranje Wit hebben wat gemeen, in het zaalseizoen 2016-2017 vlogen we allebei gebroederlijk uit de Hoofdklasse. Een verschil, Oranje Wit pakte slechts 1 overwinning (tegen TOP (A)) en wij kwamen op de laatste speeldag 1 punt tekort voor lijfsbehoud. Ook in dat seizoen was de eerste thuiswedstrijd thuis tegen Oranje-Wit. In een toen angstvallig lege Blinkerd werd er nipt met 17-16 gewonnen. Oud-KVS trainer Kees-Jan Oppe zat toen op de tribune en zag vlak voor tijd zoonlief (Bo) invallen bij Oranje-Wit. Zaterdag zit Kees-Jan in ieder geval niet op de tribune want die is inmiddels de hoofdtrainer van TOP (A), wie wel in het veld zal staan is zoonlief Bo, niet als invaller maar inmiddels als basisspeler. Sowieso is er vergeleken met 2 jaar geleden niet al te veel veranderd: Lex van Gent, aanvoerder Jasper Kleingeld, Mirthe Verweij, Robin Leijdsman spelen nog altijd nog in de basis/selectie inmiddels aangevuld met o.a. Bo Oppe, Jop Brouwer. Een mooie mix van jong en oud waarbij coach Maarten van Vliet ervoor gekozen heeft om zowel de jonkies als de ‘oudere’ in een vak bij elkaar te zetten. Op het veld staat het keurig in de middenmoot, kleine nederlagen worden afgewisseld met nipte overwinningen. Slechts 1 dikke nederlaag, tegen het nog ongeslagen Swift (M) die zit ook bij ons in de poule…hebben wij weer. Voor één iemand wordt het zaterdag een hele speciale wedstrijd: Speaker Piet de Ruiter heeft een ‘Speaker’ verleden bij Oranje-Wit maar in de ‘War for Talent’ werd hij vorig jaar gecontracteerd door KVS.

Fiks – Oegstgeest

Ik denk dat tot voor kort niet veel korfballers van buiten de regio Haaglanden van Fiks hadden gehoord maar dankzij een uitzonderlijk sterke lichting staat Fiks inmiddels op de kaart. Wie Fiks nu niet kent die volgt het korfbal niet goed. Op het veld staat het slechts 1 punt achter de koplopers in de Hoofdklasse, het is bovendien de meest scorende ploeg. De nederlagen die werden geleden kwamen pas tot stand nadat de tegenstanders tot op de bodem waren gegaan. Daarnaast werden de Haagse Korfbaldagen met overmacht gewonnen. Ik weet nog geen eens bij wie te beginnen want Fiks heeft een sterk collectief die bovendien over alle schijven weet te scoren. Onder al deze euforie weet trainer Rick Nell iedereen met beide beentjes op de grond te houden, de vereniging zelf is inmiddels door het dolle heen. De supportersbus voor de uitwedstrijd tegen Oranje Wit (1 december) is inmiddels propvol. Scorende heren? Kevin en Roy Vreeken kunnen het, Jan Aanholts ook maar het is vooral Mart Hortensius die in een bloedvorm verkeert. En als de heren het misschien iets minder doen dan zijn het  de dames wel, onder aanvoering van ‘routie’ Ilze Hazekamp scoren Melissa Heijne, Michelle Rozenbroek of Dominic van Velzen net zo makkelijk. Wie stopt dit Fiks??

Futura – Den Haag

Bij Futura staat prestatiekorfbal centraal, dat is opmerkelijk want dit is een nog strakker geformuleerde doelstelling dan die KVS onlangs in haar beleidsplan opnam. Misschien ook wel de reden dat Futura zowel op het veld als in de zaal in de Overgangsklasse uit komt en wij niet (meer). Eerlijk is eerlijk het is razendknap want met ‘grote broers’ als Die Haghe, Achilles, Eibernest en ja ook KVS in de buurt is het altijd hopen dat je talenten niet weglopen of weg worden gekaapt. Een iemand speelt er al 100-jaar, topschutter Cyril van Es. Is hij in vorm dan gaat de rest van het team in zijn kielzog mee maar heeft hij het niet dan komt er nogal wat druk op de andere te staan. Een daarvan is Tijmen Bolhuis, hou die in de gaten. Bij de dames zijn het vooral de Suzanne’s, ja Futura heeft er twee, de ene heet Spek en de ander heet Bosdijk allebei loerend op de doorbraak maar let vooral op Suzanne Spek. Aan coach Erwin Dekker zaak om zijn team heel te houden want het gaat een loodzwaar seizoen worden en zijn team word nog als eens geplaagd door blessures (Sven Meijs, Jelle van Osnabrugge). Zaterdag om 16:40 uur thuis tegen Swift (M), het kan niet anders of daar moeten 1 of 2 KVS spionnen naar toe. Toch wel handig zo’n klein broertje om de hoek!

VEO – Voorburg

VEO-KVS, KVS-VEO dat waren in de jaren 80/90 toch altijd krakers van jawelste, zo’n beetje de ‘Superclassico’ van de regio Haaglanden met hele fanatieke supportersgroepen. Inmiddels is de ‘Superclassico’ overgenomen door Fortuna en TOP (S) en acteerden zowel VEO als KVS jarenlang op verschillende niveau’s. Mooi dus dat derby er weer is en met spelers over- en weer die een verleden bij zowel KVS als VEO hebben gehad staat er misschien zelfs wel meer op het spel dan alleen de punten. Op wie letten? natuurlijk op ‘onze’ Robin Fuchs en Christine van Eijsden, alhoewel die kennen we natuurlijk al vrij goed. Op wie dan wel? Captain Daan de Groot bijvoorbeeld is een beetje alles of niets speler, bij alles dan gooit hij er zomaar 10 in bij niks ja dan zijn het er niet meer dan 2 of 3. Mocht het niet lukken dan moet het komen van Christiaan Enderink, nuttige korfballer die z’n balletjes meepakt. Meest opvallend, voor zover ik de wedstrijden van ze heb gezien zijn de variaties in vrije ballen. Sylvia Jongenburger (let op haar vaak de meest scorende dame!) neemt ze dan weliswaar toch eindigt het schot niet altijd bij haar maar via een variant bij een medespeler. Qua velduitslagen ook wat onvoorspelbaar, bijvoorbeeld met maar 9 doelpunten voor verliezen van Velocitas, dan weer bijna winnen van De Meervogels of maar liefst 36 doelpunten tegen Die Haghe tijdens de Haagse Korfbaldagen weten te scoren. Een ding is wel duidelijk en dat is dat we 2 heerlijke ouderwetse ‘superclassico’s’ gaan krijgen.

Sporting Delta – Dordrecht

Raad is wie we weer tegen gaan komen….jawel Jan Bongers. Er gaat geen jaar voorbij of we komen hem niet tegen, dit keer dus bij Sporting Delta en die club past wel bij hem. Met name in de thuishal kan het flink spoken net zoals Jan nog wel is langs de zijlijn kan spoken. Fysiek sterke ploeg waar Laurens (Captain) Tijhuis en Jeroen Tijhuis nog altijd belangrijke pilaren zijn van het Sporting Delta raamwerk waar ook Emiel Houwerzijl vaak een belangrijke rol vervuld. Daarnaast beschikt Bongers over een Joker of Pinchhitter: Zachary van Tijs die vaak wordt ingebracht om de boel open te breken dan wel dat hij er even in staat om basisheren van vak te laten wisselen. Bij de dames Mandy Ameling met name in de korfzone blijven volgen anders wordt ze levensgevaarlijk, Senna Roggeveen zal er geen 10 maken maar dat is haar rol ook niet, toch oppassen want ze heeft een acceptabel afstandsschot en pakt altijd wel een paar doelpuntjes mee. Dan ook rekening houden met Nicole van der Laan, een jong, snel en behendig talent heeft zowel een doorbraak als een afstandsschot in huis. Sporting Delta wordt getipt als uitdager van Fiks, ze zullen ongetwijfeld bij de bovenste vier zitten maar winnen van Fiks acht ik dit Sporting Delta nog niet in staat. Heel blijven en het hoofd koel houden zijn misschien wel de belangrijkste tegenstanders, benieuwd of Jan Bongers de groep kan behouden voor gekke dingen want op het veld werd Ruben Datema al een keer van het veld gestuurd voor een onbesuisde actie.

Achilles – Den Haag

Van Achilles weten we veel en mag eigenlijk geen geheimen kennen maar zij weten ook veel van ons en  de andere regioploegen. Technische staf met Ton vd Laaken en o.a. Martin Vrolijk waren regelmatig aandachtig toeschouwer tijdens de Haagse Korfbaldagen, zij moeten vooral onder de indruk zijn geraakt van Fiks. Met het vertrek van Bastiaan Overwater (TOP S.) en Gerald van Dijk (Sporting Trigon) heeft Achilles toch wel wat aan scorend vermogen ingeboet. Zo’n openingsreeks als vorig jaar zie ik niet zo snel gebeuren, als is het al om het feit dat het begint met een lastige uitwedstrijd heeft tegen Sporting Delta. De veld-eerste klasser (net als KVS) presteert op het veld redelijk en of dat genoeg is om te overleven in die zware overgangsklasse? Ik denk van wel met o.a. Sven van Baggum, Lars Alsem en Arien Brug staat er al een aardige basis die allemaal kunnen scoren met name Sven van Baggum kan levensgevaarlijk zijn en dat weten wij maar al te goed. Bij de dames Laura Rozendaal, aanvoerster en altijd degelijk nooit een 10 nooit een 3 voor Julia Baak geldt dat ook ongeveer wel. Meer aanvallend gevaar verwacht ik met name van Anne Roos-Hoekstra en Shera Desaunois heeft veel power en een doorbraak. De emoties van Ton sleept dit team door een loodzwaar seizoen heen schat ik in.

Swift – Middelburg

Heer en meester op het veld, ongeslagen, 163 doelpunten voor, winnaar Zeeuws Korfbal Spektakel, kortom Swift is klaar voor de volgende stap. Swift wil niets anders dan volgend jaar tegen TOP (A) spelen en dan wel in de zaalhoofdklasse. De weinige beelden die ik via via kreeg gaven een beeld van een heel compleet team, veel verdedigende druk, veel beweging en vooral veel scorend vermogen. Maar ja wat wil je als Naomi Zuidweg in je team hebt en die blijkt ook nog een talentvol zusje te hebben (Aisja Zuidweg). Bij de heren maakt aanvoerder Joran Gillissen ontzettend veel indruk en ook Gijs Gillissen (de hele familie Gillissen zit in de Swift selectie geloof ik) scoort makkelijk. De routine komt van Eefje van de Berg en dat zorgt allemaal voor een mooie balans. Alles minder dan plek 1 is of voelt waarschijnlijk aan als een mislukt seizoen, maar als er 1 ploeg is die de strijd met Fiks aan kan gaan dan is het Swift!

Glazen Bol

Favoriet: Fiks

Challenger: Swift

Outsider: KVS, Sporting Delta

Long Shot: Achilles, Oranje Wit

Dark Horse: VEO, Futura

Een mooi seizoen toegewenst en tot zaterdag.