De technische commissies hebben heel wat werk moeten verzetten om voor alle teams trainers en coaches te vinden. Wij zijn trots om te melden dat het bijna gelukt is. Voor A1 is er een oplossing tot de zaal. Jelle is degene die minimaal een keer per week trainen geeft en als hij niet hoeft te fluiten zal hij coachen. Indien dat niet lukt, staan er mensen uit de club klaar om dat over te nemen. Tot slot zouden wij nog graag een vaste trainer voor de C4 hebben. Van KVS 1 t/m de welpen tellen wij ruim 60 trainers!

Zonder relatie geen prestatie

Voor al die trainers en coaches van KVS wat tips van Foppe de Haan. Foppe de Haan was o.a. oud trainer van voetbalvereniging Heerenveen.

Het pleonasme in positief coachen is dat coachen altijd positief is. Als coach help je de gecoachte om in een gewenste richting te ontwikkelen. Om dit te kunnen moet je als coach contact weten te maken met de sporter. Zonder contact werkt coachen niet. Over de jongste jeugd is Foppe expliciet: geen doelstellingen als winnen maar gewoon plezier maken. Alleen maar positieve opmerkingen en niet bekritiseren. Kinderen op jonge leeftijd zijn nog niet bezig met winnen of verliezen, dat begint pas rond een jaar of 9 tot 11. Op die leeftijd beginnen kinderen ook met oefenpartijtjes bewust die spelers te kiezen die hen helpen om te winnen en dus niet perse hun vriendjes.
Foppe spreekt over  5 F-en: Feeling, Function, Future, Feedback en Fun.

De 5 F-en

Feeling staat voor het voelen en het in contact zijn met je gevoel. Je weet direct aan je onderbuik of iets goed voelt of niet. Sporters doen veel op basis van gevoel. Als coach moet je ook het gevoel krijgen met je sporters en daarmee doelt hij op het contact dat je moet hebben als coach met de sporter.

Function staat voor de functie die je hebt binnen een team en op het veld. Iedere speler moet weten wat zijn functie en het effect weten van zijn optreden op de medespelers. Als je bijvoorbeeld een bal gooit die een andere speler in het nauw brengt, ben je niet functioneel bezig.

Future staat voor de droom of toekomst. Als je niet weet wat je gaat doen, wordt het zwabberen. Je kunt dit gewoon trainen door het heel veel te doen. Als je 1.000 keer een bepaalde beweging traint, wordt het een automatisme en vergroot je de kans op succes. Dat automatisme haalt ook de druk een beetje af van het moment; je hebt het immers al zoveel gedaan dat het gewoon is.

Feedback staat voor het kunnen omgaan met tegenslagen. Om in zijn woorden te spreken: ben je een zachte of een harde bal? Een harde bal veert snel terug en gaat verder. Een zachte bal gaat lek en blijft ingedeukt achter. In een team heb je zeker wat harde ballen nodig om de rest op sleeptouw te kunnen nemen.

En last but not least, de vijfde F staat voor Fun; je moet plezier hebben in wat je doet.

Iedereen: speler, trainer, commissielid, vrijwilliger, bestuurder, ouder, toeschouwer etc, wees een harde bal en zorg voor veel fun in het nieuwe seizoen.

Dick van Arkel, bestuurslid TZ