De laatste wedstrijd van KVS E1 dateert alweer van 12 oktober. Het was de 15-2 overwinning op ONDO E4 waarmee het najaarskampioenschap nog meer glans kreeg door de ongeslagen status. Vlak voor die wedstrijd waren er de nodige geruchten over transfers en andere invullingen van de carrière. De vraag was of Annemiek met Romy en Daimy de groep bij elkaar heeft kunnen houden. Arie de Jager was toch wel veelvuldig gezien bij TOP om een transfer van Sanne te bespreken. Sem had zichtbaar in het krachthonk gezeten wat de geruchten over een rol in de nieuwe Terminator-film heel concreet maakte. Desondanks was de groep bijna compleet aangetroffen tijdens de eerste training in de inspiratieloze zaal van ‘De Poort’. Annemiek was niet ontevreden over de eerste training in de zaal, gaf zij aan tijdens de persconferentie op vrijdagmiddag in de ‘Peter van der Zwan’-zaal op het Cas van Dijkpark. Wel zag zij – kritisch als zij is – veel ruimte voor verbetering. Wel stak zij niet onder stoelen of banken geërgerd te zijn over de geruchten, te meer Hannah wederom in verband werd gebracht met een lucratief contract met Studio 100. ‘Laten we het nu maar weer eens over korfbal hebben’ gaf zij verzuchtend aan. ‘Morgen staat een belangrijk oefenduel tegen Fortuna Delta uit Delft  op het programma met ook een schitterende wedstrijd in het voorprogramma: Fortuna – PKC.’
In een kolkende korfbalarena aan de Schoenmakerstraat stond KVS E1 tegenover Fortuna E2. Dit team heeft in de najaarscompetitie tweemaal tegenover KVS E3 gestaan. Deze wedstrijden waren door de E3 gewonnen met 14-8 en 13-3, maar desondanks waren Annemiek, Romy en Daimy beducht voor de kracht van Fortuna en terecht zoals zal blijken. Bijzonder om te vermelden is dat Annemiek haar assistenten Romy en Daimy de ruimte gaf het team te leiden deze wedstrijd: ‘learning on the job’ zoals zij zo mooi aangaf, maar het  was voor pers en publiek ook enigszins verrassend. Ook de voorzitter stuurde nog een app-bericht of er niets mis was. Annemiek antwoorde stoïcijns: ‘Vertrouwen is de sleutel tot succes’ en zo bleek ook: het publiek werd getrakteerd op mooi en volwassen korfbal. De wedstrijd werd wel geleid door een verre neef van de scheidsrechter van Chelsea-Ajax, Gianluca Rocchi, door een hoop eigenaardige beslissingen, met name beslissingen die zouden leiden tot het afkeuren van doelpunten van KVS E1.
Bij aanvang van de wedstrijd schoot KVS E1 uit de startblokken. De shock-and-awe-tactiek van Annemiek werd uiteraard niet door Romy en Daimy gewijzigd. Al snel bracht Roan de wedstrijd op 0-1. Dat Fortuna geleerd had van hun wedstrijden tegen KVS E3 lieten ze blijken. Nauwelijks onder de indruk bracht Fortuna de score op 1-1. Na een snelle onderschepping en de daaruit vloeiende counter scoorde Sem beheerst de 1-2 in.  Fortuna bleef in de slipstream van KVS en scoorde direct daarna alweer de 2-2. Van grote afstand scoorde Roan de 3-2. Ondanks dat KVS zichtbaar een overwicht had, begon het scoren wat te stokken: veel ballen tegen en over de korf, soms erin en ook meteen er weer eruit. Fortuna – what’s in de the name’ – had dat duidelijk niet. Zij waren beduidend gevaarlijker in de counter en bracht de stand tot 4-3 in hun voordeel. Er werd zelfs 5-3 gescoord maar door ingrijpen van de VAR werd de stand weer teruggebracht tot 4-3.
In het tweede kwart begon de wedstrijd zoals het eerste kwart was geëindigd. Het spel bewoog alsof het oude Golfslagbad in oude luister was hersteld. Roan scoorde de gelijkmaker (4-4) en Fortuna bleef leuk meespelen en nam meteen weer afstand met 5-4. Fortuna leunde mogelijk wat te veel naar achteren en KVS nam steeds meer de regie in de handen, zoals ook altijd door Annemiek gepredikt: totaalkorfbal. Over meerdere schijven: vanaf Iris, naar Emma, op naar de lange armen van Roan, terug naar Iris, kort naar Hannah en Emma in stelling gebracht oftewel: 5-5. Soortgelijke aanvallen volgde en achtereenvolgend scoorde Hannah 5-6 (schitterend schot in beweging); Hannah na wederom na een defense-splitting-pass en een-balletje-rond-de-korf 5-7; en daarna plukte Roan het laaghangend fruit na eenzelfde aanval: 5-8.
Het derde kwart zou een wat meer weerbaarder Fortuna tonen. Sem had daar echter in het begin geen boodschap aan. Sem gebruikte zijn tijd in het krachthonk maar ten behoeve van de wedstrijd en vanaf een aanzienlijke afstand scoorde hij de 5-9. Fortuna ging wat actiever op zoek naar de 6-9, maar na een snelle onderschepping en sublieme aanval kwam de bal terecht bij Sanne die zonder problemen de 5-10 liet optekenen. Fortuna drong meer en meer aan en een doelpunt kon dan ook niet uitblijven. Na enkele onderscheppingen maakte zij de op dat moment verdiende 6-10. Kort daarna kreeg Fortuna ook een grote kans in de schoot geworpen op de 7-10, want de scheids kende om hem moverende redenen een strafworp toe aan Fortuna. Even was het – op het geschreeuw van de F-teams van KVS na – stil aan de Schoenmakerstraat. Iedereen hield zijn adem in, mensen keken weg, ogen branden van de tranen, maar de bal kwam tegen de korf aan. Een bijzonder moment volgde daarop waarbij Iris een behoorlijke tik tegen haar hand kreeg van haar directe tegenstander, waardoor het spel even stil lag. Bij de voortzetting stond Fortuna te slapen en Iris had de tegenwoordigheid van geest om de ongedekte Sem de bal toe te spelen, die instinctief de score uitbreidde naar 7-11. Fortuna kwam toch knap terug tot 9-11 voor het einde van het derde kwart.
Het slot van de partij begon meteen al met een afgekeurd doelpunt van Roan. Waarom deze werd afgekeurd werd ons niet duidelijk, maar Emma maakte daarna toch een niet af te keuren doelpunt en het stond alweer 9-12. Fortuna bleef aan het elastiek en kwam toch nog na een mooie aanval op 10-12. Het volgende doelpunt van Emma werd weer eens afgekeurd, maar haar 10-13 niet. Roan en Sanne waren met hun lengte de ballen lekker aan het verdelen en zo liep KVS met zo nu en dan een afgekeurd doelpunt toch uit richting een mooie volwassen korfbalscore: Emma maakte de 10-14. Fortuna zag nog een gaatje in de defensie van de E1 wat niet zo gek is. Het totaalkorfbal van de Scheveningse School van Annemiek vergt de nodige conditie. Na de 11-14 bracht Sem de eindstand met twee doelpunten op 11-16.
Een mooie generale met mooi, volwassen korfbal. Romy en Daimy hebben de Annemiek-style zich al helemaal eigen gemaakt. KVS E1 is klaar voor de zaalcompetitie. Op 23 november aanstaande wacht een lastige uitwedstrijd in Hoek van Holland tegen het ‘s-Gravenzande ONDO E3. Die zullen graa revanche willen nemen voor hun clubgenootjes van de E4 die een flinke oorwassing hebben gekregen van de E1. Wij kijken ernaar uit!
Het technisch hart