Het is KVS zaterdagavond niet gelukt om de koppositie te veroveren na het 22-22 gelijkspel tegen medekoploper GKV. Doordat het onderlinge resultaat in het voordeel is van GKV nam GKV direct na het laatste fluitsignaal alvast een voorschot op het naderende kampioensfeest. De voltallige GKV selectie rende naar het bomvolle uitvak om daar met de meegereisde aanhang een feestje te vieren. Bij KVS daarentegen heerste er na het gelijkspel een gelaten sfeer want alleen bij winst zou het alles nog in eigen hand hebben. Youri Nadorp was met 11 doelpunten topscoorder aan KVS zijde.

Omdat eerder dit seizoen de uitwedstrijd tegen GKV met 25-24 nipt werd verloren was de opdracht voor KVS eenvoudig: winnen van GKV en het liefst met minimaal 2 doelpunten verschil. Met een dergelijke uitslag zou KVS namelijk nog alles in eigen hand hebben met het resterende programma in het verschiet. Wie een dergelijk scenario 4 wedstrijden voor einde had voorspeld was waarschijnlijk ontoerekeningsvatbaar verklaard. Want waar bij GKV het ‘moeten’ promoveren openlijk is uitgesproken daar ligt bij KVS meer de focus om attractief korfbal te spelen en vooral veel publiek naar de Blinkerd te trekken. Eerlijk is eerlijk de Blinkerd is dit seizoen al vaker volgelopen dan tijdens de hoogtijdagen in de Hoofdklasse enkele jaren terug. De Blinkerd was zaterdagavond dan ook weer afgeladen voor de topper tussen KVS en GKV.

Bliksemstart KVS in de eerste helft

Na wat tumult om een ‘losse’ paal ging de wedstrijd iets later dan gepland van start. Opmerkelijk was de snelle time-out die GKV na amper 8 minuten spelen al aanvroeg. Naar de reden blijft het gissen, de tussenstand van 4-3 in het voordeel van KVS was zeker niet de aanleiding ook omdat beide ploegen nog duidelijk in de gebruikelijke aftastfase zaten. Vanaf die time-out echter nam KVS het heft stevig in handen en was er zelf sprake van een bliksemstart. Bijna iedere KVS aanval was raak en zo liep KVS uit naar een ruime voorsprong die zelfs heel even piekte naar een gat van 6 (11-5) maar al snel weer werd verkleind door GKV naar een marge van 3. Gaandeweg de eerste helft leek GKV ook steeds meer controle over het duel te krijgen, maar desondanks leidde KVS met 12-9 bij rust.

KVS verliest grip op het duel 2e helft

Dit beeld werd begin 2e helft dan ook bevestigd. GKV kwam dichterbij ook omdat bij KVS met name het 1e aanvalsvak zeer moeizaam tot scoren kwam. Halverwege de 2e helft trok GKV dan ook de stand gelijk (15-15) waarbij het tot aan 18-18 stuivertje wisselen was. In een ware heksenketel werden alle registers opengetrokken, overtredinkjes, opstootjes, blessurebehandelingen, een batterij aan wissels en coaches die moesten gillen om boven het enorme kabaal uit te komen in een kolkende Blinkerd. Het arbitrale duo kwam eigenlijk handen en ogen te kort om alles in goede banen te leiden en lieten misschien wel te veel doorspelen. Zo liet men een forse duw op Antoine Boogaard (die bijna vol tegen de muur werd geduwd) doorgaan alszijnde een ‘normaal’ duel. GKV leek in die hectische fase het hoofd net iets koeler te houden dan KVS. Waar de KVS vakken elkaar normaal blindelings vinden zo werden er plotseling ballen uitgegooid of werden ze onderschept. Toegegeven GKV speelde ook wel een hele sterke 2e helft en haalde een dynamisch aanvalspercentage van maar liefst 27% wat, hoe ironisch, hoofdklassewaardig is te noemen. KVS vocht en zwoegde, zag spelers met kramp afhaken en wist met nog ruim een minuut te spelen een 20-22 achterstand goed te maken. Maar net als in de uitwedstrijd waar het 1 punt te kort kwam voor een gelijkspel, kwam het nu 1 punt te kort voor de overwinning. Het topduel eindigde daarmee in een 22-22 gelijkspel.

Niet meer in eigen hand

Door dit resultaat heeft KVS het niet meer in eigen hand. Daarnaast heeft het, in vergelijking met het programma van GKV, een loodzwaar resterend programma. KVS speelt nog 2 pittige wedstrijd op verplaatsing: uit tegen Swift in Middelburg (volgende week zaterdag) en uit tegen Valto in de Lier en sluit het de competitie af met een thuiswedstrijd tegen Vriendenschaar. GKV heeft 3 eenvoudige potjes (Sporting Trigon, VEO en Eibernest) waarvan het ook nog is 2 thuiswedstrijden speelt. Kortom, GKV kan zich opmaken voor promotie naar de hoofdklasse.

Andere uitslagen

HKV/Ons Eibernest behaalde misschien wel de meest opzienbarende uitslag van dit weekend, het won in Leiden met 26-28 van het wispelturige Sporting Trigon. Het staat nog altijd op een play-out plek maar is Vriendenschaar genaderd tot op 1 punt want Vriendenschaar wist niet te stunten tegen Swift. Ondanks dat het Swift lange tijd wist te ontregelen moest het uiteindelijk genoegen nemen met een 18-23 nederlaag. Door het gelijkspel bij KVS-GKV is Swift koploper GKV (KVS staat virtueel 2e) genaderd tot op 2 punten maar om kampioen te worden moet GKV minimaal 3 punten laten liggen (door een negatief onderling resultaat) wat, zoals eerder genoemd, onwaarschijnlijk lijkt. Valto is met een goede reeks bezig, het won met 20-14 van VEO en haalde zo 5 punten uit de laatste 3 wedstrijden. Het lijkt op weg naar een keurige middenmoot positie en het gewenste behoud voor de Overgangsklasse, waar voor VEO het doek bijna is gevallen.

Doelpunten

Youri Nadorp 11, Madjid Korodowou 4, Antoine Boogaard 2, Pieter Redelijkheid 1, Bryan van Deursen 1, Naomi Grootscholten 1, Franca Witjas 1, Daan Ruha 1

Fotoreportage

De foto’s van Eric en Henk vind je hier!